Tanrı Egemenliğinin Benzetmeleri

Markos 4:21-34

Tanrı Egemenliği’nin Benzetmeleri


Bugünkü metinde İsa bilgece sözlerle benzetmeler anlatarak Tanrı Egemenliği’nin sırrını açıklıyor.

Bana hangi öğütler verilmektedir?

21-25. ayetler: Kandil nasıl etrafı aydınlatmak için kullanılıyorsa, İsa da Tanrı Egemenliği’nin sırrını açıklamak için geldi. Tanrı Egemenliği’nin geleceğine inanmayarak yaşayanlar son günde zor durumda kalacaklardır. Tanrı’nın Egemenliği şu an için önemsiz gibi görünse de, ona kimlerin sahip olduğu son günde ortaya çıkacaktır. Kimde varsa, ona daha çok verilecek. Ama kimde yoksa, o kişi elindekini de kaybedecek. Aramızda olan İsa’ya ve O’nun sözüne önem vermeyenler ilerde de hiçbir şey alamayacaklardır. Dünyasal gözle bakıldığında küçük bir tohum gibi görünen İsa’nın kendisine ve sözüne değer verenler ise büyük bir ödüle sahip olacaklardır. Kutsal Kitap okurken Tanrı Oğlu’nun öğretisine dikkat etmeli ve O’na itaat etmeliyim.

26-29. ayetler: Filizlenen tohum benzetmesi, tohumun yaşam gücünü ve etkinliğini gösterir. Bu benzetme, Tanrı Egemenliği’nin Tanrı tarafından hazırlanıp tamamlanacağını gösterir. ınsanlar hiçbir şey yapmasa da ekilen tohum filizlenir. Tohum ekildiğinde gizlenmiş gibi görünse de, bu sürekli böyle kalmayacaktır. Sonunda ürün vererek ortaya çıktığını gördüğümüzde şaşkınlık içinde kalmamak için tohumun nasıl büyüdüğünü dikkatle izlemek gerekir. Bu da, Tanrı’nın Egemenliği’nin harika bir yaşam gücüyle büyüyeceğini gösterir. Tohum toprağın altında ölü gibi görünse de, biçim vakti geldiğinde tohum ekenler sevinecektir.

30-32. ayetler: Tanrı’nın Egemenliği bir hardal tanesi gibi görünür, ama son gün geldiğinde kendisini gösterecektir. Başlangıçta Tanrı’nın Egemenliği bu dünyada hardal tanesi kadar küçük görünüyordu, ama İsa’nın yaptığı işler görkemli sonuçlar doğurdu. Ben de İsa gibi ‘tohum’ ekmeliyim.

Dua: Tanrım, dünyasal gözle çok küçük görülen egemenliğinin görkemini imanla görebilmemi sağla.

 
Mujde.org