Yaklaşan Yargı ve Tövbe Çağrısı

Sefanya 1:14 - 2:3

Yaklaşan Yargı ve Tövbe Çağrısı


Bugünkü metinde, puta taparak Tanrı’ya yüz çeviren Yahuda’nın cezalandırılacağı gün olan, “Rab’bin Büyük Günü” açıklanıyor (1:14-18). Peygamber Sefanya, o gün gelmeden önce kötülerin Rab’be dönmesini ve Rab’bin isteğini yerine getirenlerin de sürekli doğruluğu ve alçakgönüllülüğü aramalarını istiyor (2:1-3).


Tanrı’nın ayetlerdeki kimliği:

14-18. ayetler: Tanrı, sahte dinlerle iç içe yaşayan ve ruhsal uyuşuklukla sarhoş olan Yahuda’yı yargılamak üzereydi. “Rab’bin büyük günü” yaklaşmıştı. Korkunç bir sonuç getirecek olan bu yargı, yakında gerçekleşecekti. O gün gel-diğinde en yiğit askerler bile feryat edecek, Tanrı’nın öfkesi doğayı bile mahvedecekti. Felakete uğrayanlar gizlenecek yer bulamayacaklar, kanları su gibi akacaktı. Sevdikleri ve sahip oldukları altın ve gümüşlerle Rab’bin öfkesini dindiremeyeceklerdi. “Gözyaşı döküp yalvarmasına karşın, vermiş olduğu kararın sonucunu değiştiremedi” (ıbraniler 12:17). Esav gibi, sonradan pişman olacağımız bir duruma düşmeden önce Rab’be dönmeliyiz.

2:1, 2. ayetler: Tanrı, halkının günahlarından dönerek tövbe etmelerini istiyordu. “Toparlan” diye seslenmesinin nedeni şudur: “Yargısını geri çevirmesi için Tanrı’nın lütfunu arayın.” Tövbe etmemiz için topluluğumuzun bir araya gelmesi gereken durumlar oluyor mu?

2:3. ayet: Tanrı, sıkıntı günlerinde kendisine güvenenleri korur (Mez.62:8). O, günahın hüküm sürdüğü ortamlarda bile, Rab’bin ilkelerini yerine getirip doğruluğu ve alçakgönüllülüğü arayanları büyük yargı gününde kurtaracaktır.

Bana hangi öğütler verilmektedir?

18. ayet: Yahuda halkı altın ve gümüş vaat eden yabancı ulusların putlarına güvenerek Tanrı’yı kıskandırdı. Servetimi iyi idare ediyor muyum? Servetimi mi, yoksa Tanrı’yı mı seviyorum?

2:1. ayet: Yahuda, “utanmaz ulus” olarak adlandırılmaktadır. Tanrı’dan yüz çevirip suç işledikleri halde, hâlâ Tanrı’ya kurban sunuyor ve O’nun adıyla ant içiyorlardı. Ben de böyle mi davranıyorum?

Dua: Tanrım, yalnızca sana güveneceğim ve sözünü yerine getiren alçakgönüllü bir insan olacağım.

 
Mujde.org