Akılsızlık ve Bilgelik

Vaiz 10:1-11

Akılsızlık ve Bilgelik


Akılsızlarla bilgeleri ayıran, onların yaşamlarıdır. Tanrı’nın bilgeliğine dayanarak yaşayan, bilgedir. Dünyadan edindiği bilgilere göre yaşayanlar ise akılsız.


Bana hangi öğütler verilmektedir?

1, 2. ayetler: Akılsızlık ile bilgelik arasındaki fark, önemsenmeyen küçük işlerde açığa çıkar. Bazı işleri küçümseyerek doğru olmayanı kabul edersek, hayatımız boyunca akılsız olarak yaşayacağız. Küçük görünen işleri önemsersek, daha büyük işler de yapabiliriz. Hangi işleri küçümsüyorum? Bugün Tanrı’nın beni değiştirmesi için dua etmeliyim.

3, 4. ayetler: Akılsız, bilgelikten yoksun olduğundan, çok konuşur. Bu nedenle, çok konuşan kişi akılsızlığını ortaya çıkarır. Mazeret bulmadan hatalarımızı kabul etmeliyiz. Hatanın bedelini ödemeyi kabul etmek de bilgece bir davranıştır. Bugünlerde çok konuşuyor muyum? Ağzımızdan çıkanlara dikkat edip Tanrı’nın bilgeliğine kulak verelim.

5-7. ayetler: Dünyada göze çarpan bazı haksızlıklar da vardır. Bu haksızlıkların nedeni, Tanrı’nın bilgeliğini aramayan insanın, dünyayı kendi yetkisiyle yönetmek istemesidir. Örneğin, haksız kazanç elde eden insanlar da vardır, haksız yere zarar görenler de. Ama Tanrı’nın adaleti değişmez. O’nun yargısı doğrudur. Akılsızlar gibi, geçici kazanç peşinde koşmamalı, Tanrı’nın bilgeliğinin ardından gitmeliyiz.

8-11. ayetler: Başkalarına zarar vererek başarıya ulaşmak isteyen kişi akılsızdır. Başkalarını düşürmek için çukur kazan, kazdığı çukura kendisi düşer. Haman’ın, Mordekay’ı öldürmek için hazırladığı darağacına kendisi asılmıştır (Ester 7:9-10). Dünyanın karmaşık hileleriyle yaşamak yerine, bilgeliği Tanrı’nın sözünden öğrenerek yaşayan kişi bilgedir. Haksızlığa haksızlıkla karşılık vermemeli ve Tanrı’nın bilgeliğini aramalıyız.

Dua: Geçici olarak rahatlatan dünyasal hilelere değil, geçici olarak rahatsızlık veren, ama sonsuzluğa götürecek olan Tanrı’nın bilgeliğine itaat etmek istiyorum.

 
Mujde.org