Bilge Kişinin Seçimi

Vaiz 6:7 – 7:14

Bilge Kişinin Seçimi


ınsan, Tanrı’nın planını ve iradesini kavrayamaz. Bugünkü metinde, Tanrı’nın bize sağladığı ortamda daha iyi olanı nasıl seçebileceğimizden söz edilmektedir.


Tanrı’nın ayetlerdeki kimliği:

7:13. ayet: Tanrı, yaşamlarımız üzerinde mutlak hakimiyete sahip olandır. Tanrı’nın kararı olan yaşamı hiç kimse değiştiremez. ınsanlar tarihi ve durumları değiştiriyormuş gibi görünse de, sonunda yalnızca Tanrı’nın isteği ve planı gerçekleşir. Yaşamımızın Tanrı’nın isteğine göre şekillendiğini kabul etmek, doğru bir imandır. Geleceğim için, gücümle veya bilgimle bir şeyler yapabileceğimi düşünüyor muyum? Tanrı’nın hakimiyetinden çok kendi irademe ya da bilgeliğime mi güveniyorum?

7:14. ayet: Tanrı kimi zaman iyi, kimi zaman da kötü günler yaşatır. Bu günler O’nun elinde olduğu için, geleceğimizi önceden belirleyemeyiz. Geleceğimizi nasıl yönlendireceğini bilmiyoruz, bu nedenle her gün Tanrı’yla yürümemiz gerekiyor.

Bana hangi öğütler verilmektedir?

6:7-10. ayetler: ınsan, doyuma ulaşamayacağı şeyleri arzu etmek yerine, elindekiyle yetinmesini bilmelidir. ınsanın arzusu (tutku) sınır tanımaz. Boş arzularla doyuma ulaşmaya çalışmak, rüzgarı kovalamaya benzer (9. ayet). Beni doyuma ulaştırmayacak boş arzular için çalışan, akılsız biri miyim? Yoksa Tanrı’nın isteği uyarınca, bulunduğum her ortamda elimden geleni yapıyor muyum?

7:11, 12. ayetler: Bilge kişi kendi yaşamını korur. ınsanlar paranın kendi-lerini koruyabileceğini düşünür, ama bu yanlış bir düşüncedir. Sadece Tanrı’nın verdiği bilgelik yaşamlarımızı korur. Servetimin yaşamımı koruyabileceğini düşünüyor muyum?

Dua: Rabbim, geçici sevinçleri değil, sonsuz sevinci seçebilmem için bana yardım et!

 
Mujde.org