Toplumsal Yaşam

Vaiz 4:4-16

Toplumsal Yaşam


Yaşamın anlamını sosyal ilişkilerde bulmaya çalışan vaizin yine umutları kırılır. Rekabet hırslarıyla yönetilip birbirlerinden kopuk ilişkiler yaşayan topluluğa bakarak bir hayal kırıklığı daha yaşar.


Bana hangi öğütler verilmektedir?

4-6. ayetler: Rekabet dolu bir dünyada yaşıyoruz; nerede olursak olalım rekabet etmemiz gerekiyor. Rekabet kötü değildir, ancak dozunu kaçırdığımızda sorun yaratır. Başkalarından üstün olmak istiyor muyum? Herkes başkalarından üstün olmak isterse, insanlar stres altında kalır. Ne yazık ki, sonunda diğer insanlarla ilişkileri kopar ve toplum da bundan zarar görür. Bu sorunun çözümü, kendi elindekiyle yetinmektir. Hiçbir kazanç elde etmeden yaşamak Tanrı’nın isteği değildir, ama zengin olmak için rekabet etmek de O’nun istediği değildir.

7, 8. ayet: Neden hiç dinlenmeden çalışıp çabalıyorum? Çalışmak, geçimimizi sağlamak için Tanrı’nın verdiği bir araçtır, ama yaşamın amacı değildir. ışimi putlaştırıyor muyum? Ne amaçla çalışıyorum? (1Ko.10:31).

9-12. ayetler: ıki kişi bir kişiden iyidir. Rekabetten kazançlı çıkabilmek için yeteneklerimi gereğinden çok abartıyor muyum? Bu şekilde davranmazsak, belki de her zaman kaybeden bir yaşam sürebiliriz. Ama kişi ne kadar yetenekli olursa olsun, iki kişinin yeteneklerini birleştirdiği zamanki güce erişemez. ınsanlar yalnız yaşayamaz. Düştüğümüzde veya tökezlediğimizde bize destek verip kaldırabilecek birileri gerekir. ış yerinde de başkalarıyla birlikte çalışmak daha iyidir. Çünkü birlikte çalıştığımızda, yalnızken yapamadığımız işleri de yapabiliriz.

13, 14. ayetler: Gerçek önderlik hizmet etmekle başlar. Kendi gücümün sınırlı oluğunu kabul ederek başkalarının öğütlerine kulak veren bir önder miyim?

15, 16. ayetler: Sayılmayacak kadar çok kişi kralı izler, ama bu da uzun sürmez. Ünlü olmak da boştur. Çevremde toplanıp beni izleyenler de bir süre sonra yok olup giderler. Onurlu olmak için çabalamak da boştur. Özel birine gereğinden fazla değer verip kahraman yapmaktan da kaçınmalıyız.

Dua: Rabbim, bugün arkadaşlığıma ihtiyacı olanlarla ilgileneceğim. Lütfen beni bu konuda güçlendir.

 
Mujde.org