Zaman ve Tanrının ıradesi

Vaiz 3:1-15

Zaman ve Tanrı’nın ıradesi


Vaiz, yaşamın anlamını bulmak için sürekli çabalar. Tanrı’nın bizim için belirlediği zamanı keşfedip kabul ederek yaşamanın O’nun isteği olduğunu, emeklerimizin de Tanrı’ya duyulan saygıyı arttırması gerektiğini söyler.

Tanrı’nın ayetlerdeki kimliği:

1-8. ayetler: Tanrı, her şeyin zamanını belirler ve yönetir. Bu, geleceğimizin önceden belirlendiği anlamına gelmez. Yaşamımızı kararlarımızla ve yaptığımız seçimlerle kendimiz belirleriz. Bu yüzden sürekli karar vermemiz gerekiyor. Yaşadığımız çağ hızla değişiyor ve bu değişikliklerin tümünü anlamamız mümkün değil (11. ayet). Ama bu değişikliklerin de Tanrı’nın elinde olduğunu kabul etmeliyiz. Her şeyin Tanrı’nın yönetimi altında olduğunu kabul ediyor muyum? ışler düşündüğüm ya da planladığım gibi gitmediğinde sabırsızlandığım oluyor mu?

11, 12. ayetler: Tanrı her şeyi güzel yarattı. O’nun işini hakkıyla anlayamayız, ama isteğini düşünerek sabredebiliriz. Tanrı insanların yüreğine sonsuzluk arayışı koymuştur. O’nun planlarını tam olarak anlayamayacağımız için alçakgönüllülükle Tanrı’nın isteğini arayan bir yaşam sürmeliyiz.

13, 14. ayetler: Tanrı’nın yaptığı her şey sonsuza dek sürecektir. ınsan buna ne bir şey katabilir ne de çıkarabilir. Tanrı’yı bir kenara bırakıp yalnızca bana verdiği armağanlara aşırı derecede önem veriyor muyum? Tanrı, insanların Kendisini yücelterek yaşamaları için bu armağanları uygun zamanlarda sağlar. şu an çektiğimiz sıkıntıları anlamayabiliriz; bunu Tanrı’nın iradesi olarak kabul edebileceğimiz bir imana sahip olmamız gerekir.

15. ayet: Tanrı, geçmişin hesabını sorar. şu anda olanlar da, gelecekte olacaklar da geçmişte olmuştur. O, insanlar öğreninceye kadar her şeyi sabırla tekrarlar. Tanrı, öğretmek istediklerini biz öğreninceye kadar tekrar tekrar hatırlatır. Geçmişte olanların hayatımızda hâlâ tekrarlanmasının nedeni ne olabilir?

Dua: Tanrım, emek vererek sana hizmet etmemi sağladığın için ve bunların aracılığıyla bana sevinç verdiğin için teşekkür ediyorum.

 
Mujde.org