Kâhinlerin Atanması (2)

Levililer 8:22-36

22 Sonra öteki koçu, atanma sunusu olarak sunulacak koçu getirdi. Harun'la oğulları ellerini koçun başına koydular.

23 Musa koçu kesti. Kanını Harun'un sağ kulak memesine, sağ elinin ve sağ ayağının baş parmaklarına sürdü.

24 Sonra Harun'un oğullarını öne çıkardı. Onların da sağ kulak memelerine, sağ ellerinin ve ayaklarının baş parmaklarına kan sürdü. Artan kanı sunağın her yanına döktü.

25 Hayvanın yağını, kuyruk yağını, bağırsak ve işkembe yağlarını, karaciğer perdesini, böbreklerini, böbrek yağlarını ve sağ budunu aldı.

26 Sonra RAB'bin huzurunda bulunan mayasız ekmek sepetinden bir ekmek, yağlı pide ve yufka alıp hayvanın yağlarının ve sağ budunun üzerine koydu.

27 Hepsini Harun'la oğullarının eline verdi. Bunları RAB'bin huzurunda sallamalık sunu olarak salladı.

28 Sonra ellerinden alıp sunakta yakmalık sununun üzerinde yaktı. Bunlar atanma sunusu, RAB'bi hoşnut eden koku ve RAB için yakılan sunuydu.

29 Bundan sonra Musa döşü aldı ve sallamalık sunu olarak RAB'bin huzurunda salladı. Atanma sunusu olarak sunulan koçtan Musa'nın payına düşen buydu. Musa her şeyi RAB'bin buyurduğu gibi yaptı.

30 Musa mesh yağını ve sunağın üzerindeki kanı alıp Harun'la oğullarının ve giysilerinin üzerine serpti. Böylece Harun'u, oğullarını ve giysilerini kutsal kılmış oldu.

31 Sonra Harun'la oğullarına, "Eti Buluşma Çadırı'nın giriş bölümünde haşlayın" dedi, "'Eti Harun'la oğulları yiyecek' diye buyurmuştum. Atanma sunularının bulunduğu sepetteki ekmekle birlikte onu orada yiyin.

32 Etten ve ekmekten artanı yakın.

33 Atanma günleriniz doluncaya kadar, yedi gün boyunca Buluşma Çadırı'nın giriş bölümünden ayrılmayın. Çünkü atanmanız yedi gün sürecek.

34 Bugün yapılan her şeyi günahlarınızı bağışlatmak için RAB buyurdu.

35 Yedi gün boyunca gece gündüz Buluşma Çadırı'nın giriş bölümünde bekleyecek, RAB'bin buyruğunu yerine getireceksiniz. Öyle ki, ölmeyesiniz. Bana böyle buyruk verildi."

36 Böylece Harun'la oğulları RAB'bin Musa aracılığıyla verdiği bütün buyrukları yerine getirdiler.

Kâhinlerin Atanması (2)

Kâhinler atanma töreniyle kutsal kılınarak yakmalık tahıl sunusunu ve atanma sunusunu (22-29. ayetler) sunduktan sonra, Buluşma Çadırı’ndan hiç çıkmadan kurbanın etini yedi gün boyunca yemeleri gerekiyordu.

Tanrı’nın ayetlerdeki kimliği:

23, 24. ayetler: Musa, atanma sunusu olan koçun kanını Harun’la oğullarının sağ kulak memelerine, sağ ellerinin ve sağ ayaklarının parmaklarına sürülmesini ve tapınağın her yanına bu kandan dökülmesini buyurdu. Bunu yapmakla kâhinin tümüyle Tanrı’ya ayrıldığını ve onların sunakla birleşerek ömür boyu bu sunağa hizmet etmeye çağrıldıklarını göstermek istiyordu. Mesih’in kanı sayesinde Tanrı’nın kâhini olarak çağrılan bizlerin de tüm varlığımızla Rab’be hizmet etmemiz gerekmektedir.

31. ayet: Harun’la oğullarına esenlik sunusunun etini yemeleri için izin verilir. Tanrı ile halkı barıştıran kâhinlerin öncelikle kendilerinin Tanrı’yla ilişkilerinin düzgün olması gerekiyordu. Tanrı’yla barışık olan biri topluluğa da barış getirir.

33, 35. ayetler: Musa, Harun’la oğullarının hayatları boyunca sunakta hizmet edeceklerini göstermek amacıyla, yedi gün boyunca Buluşma Çadırı’nda kalmakla ölümden kurtulacaklarını söyledi. Rab’le beraber yaşamak berekettir. Rab bizimle çadır kurmayı kabul etti, böylece çadırın dışına çıkmamıza gerek yoktur. Her gün O’nun sözüyle Rab’de kalıyor muyum? Rab’bin çadırının dışında olan ve dünyasal ayartmalara bağımlı olarak yaşayan insanları düşünerek dua edelim.

34. ayet: Tanrı, ısrail halkı için kâhin atadı. Halkının günah işleyeceğini bildiğin­den, onların olgunlaşma süreçlerini tamamlamalarına kadar ruhsal ölümden kurtulmaları için bir yol açtı. Günah nedeniyle acı çekiyoruz, ama suçluluk duygusuyla sürekli eziklik hissetmek, Rab’bin lütfunu reddeden bir gururdur. Kurtarış lütfunu kabul edelim.

Bana hangi öğütler verilmektedir?

36. ayet: Harun’la oğulları Tanrı’nın buyruklarının tümünü yerine getirdiler. Böylece atanma töreni tamamlandı. Atanma kurallarının tamamını ciddi bir şekilde yerine getirmeleri, ‘Tanrı sözüne sadık kalma’ örneğidir. Tanrı’nın sözüne karşı ne kadar duyarlıyım? Yalnızca çıkar sağlayacağım şeylere mi itaat ediyorum?

Dua: Rabbim, tüm varlığımla sana hizmet etmek istiyorum.

 
Mujde.org